Taekwondo ‘De kunst van de voet (tae) en de vuist (kwon)’, is van oorsprong een Koreaanse gevechtssport. Het moderne taekwondo is echter een synthese van oud-Koreaanse gevechtskunsten met hun vele voet- en beentechnieken en het Japanse karate met veel arm- en handtechnieken. Taekwondo onderscheid zich van andere oosterse gevechtskunsten met name door haar zeer krachtige en geavanceerde traptechnieken. Daarnaast moet taekwondo worden gezien als een ethische sport. Sportiviteit, hoffelijkheid en wederzijds respect nemen een centrale plaats in.

De trainingen bestaan uit een traditioneel gedeelte waarin in eerste instantie getraind wordt op het technisch correct uitvoeren van verschillende standen, stoot- en traptechnieken en afweren. Deze oefeningen dienen als basis voor het aanleren van zelfverdedigingsoefeningen en stijlvormen. Daarnaast kennen de trainingen een sparrings-gedeelte waarin de vaardigheden voor het vrije gevecht worden aangeleerd. Voor het aanleren van vaardigheden is het uiteraard belangrijk om gedurende de training aandacht te besteden aan het trainen van kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en andere conditionele aspecten.

Trainingseffecten

De trainingseffecten bestaan uit een verbetering van coördinatie, lenigheid, algemeen uithoudingsvermogen, spieruithoudingsvermogen en snelheid. Daarnaast is een belangrijk neveneffect dat men zichzelf leert verdedigen. Ook heeft taekwondo, door duidelijke ethiek, voor de jeugd een sterk opvoedkundige waarde.